In Zuid-Frankrijk is een Airbus A320 gecrasht. Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf.  Er waren 144 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord.  Niemand van hen de crash overleefd.  Het gaat om een toestel van het Duitse GermanWings, de lagekostenmaatschappij van Lufthansa.

Er is ook 1 Belg omgekomen.

Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf en is neergestort nabij Dignes-les-Bains, in het zuiden van de Franse Alpen. Uit gegevens van vluchttrackingswebsite FlightRadar24 valt op te maken dat de A320 in de laatste minuten van de vlucht een duik maakte. Om 10:47 uur stuurden de piloten een noodsignaal uit. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Het wrak van het toestel is gevonden door helikopters van de Franse reddingsdiensten, waarna er onmiddellijk reddingsteams vertrokken zijn naar de plaats van het ongeval. Het zou gaan om een afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied. Volgens de Franse autoriteiten ligt het toestel op 2.000 meter hoogte.


Geen overlevenden

De Franse president François Hollande heeft op een korte persbriefing gezegd dat er wellicht geen overlevenden zijn. Volgens Hollande is het "waarschijnlijk" dat een aanzienlijk aantal van de slachtoffers Duitsers zijn.

"Dit is een tragedie op ons grondgebied", zei Hollande ook. Hij voegde eraan toe dat hij snel contact zou opnemen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse koning Felipe. Premier Valls heeft gezegd dat hij vreest dat er "tussen 142 en 150 inzittenden" zijn omgekomen.

Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, zegt op Twitter dat het een zwarte dag is voor de maatschappij en dat hij hoopt dat er overlevenden worden gevonden.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Belgen aan boord waren van het gecrashte toestel. (vrt)

Slecht weer voorspeld

Er wordt sneeuw verwacht in het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Dat melden verschillende weerstations. Dat kan de bergingsoperatie bemoeilijken.

Update 14.40 u :
Wrak op 2.000 meter hoogte

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. De weersomstandigheden speelden wellicht geen rol. "Er was wat bewolking, maar er niets dat suggereert dat het vliegtuig in de problemen zou gekomen zijn door het weer alleen", zegt VRT-journalist Steven Decraene, die ook meldt dat het uiterst zelden voorkomt dat dit type toestel plots technische problemen krijgt.
Belga

Het wrak van de Airbus werd gevonden door helikopters van de Franse reddingsdiensten, waarna er onmiddellijk reddingsteams vertrokken zijn naar de plaats van het ongeval. Het gaat om een afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied. Volgens de Franse autoriteiten ligt het toestel op 2.000 meter hoogte, op een plek die niet toegankelijk is voor voertuigen.

Reddingswerkers moeten dus te voet het laatste deel afleggen.


"Verschrikkelijk: er liggen overal brokstukken en lichamen"
"Verschrikkelijk: er liggen overal brokstukken en lichamen"

• Update 17:50

Een plaatselijke politicus heeft de plaats van de site met een helikopter overgevlogen. "Het toestel is volledig vernield. Verschrikkelijke beelden zijn het", meldt hij op Twitter.

(vrt)